De geschiedenis van het aikibudo

Japan
In de Japanse middeleeuwen hadden de grootgrondbezitters, de daimyo’s, het voor het zeggen. Een daimyo vormde samen met zijn familie, vrienden en getrouwen een clan. Een clan had een eigen leger en in dit leger werd iedereen onderwezen in de (on)gewapende vechtkunst.

De Minamoto-clan had een school, de Daito Ryu, waar aiki jiu-jitsu werd onderwezen aan de mensen in het leger. Deze stijl is via de Takeda-clan doorgegeven en ook geleerd aan Masayuki Hoshina. Deze belangrijke samurai heeft wat aanpassingen gedaan aan de stijl en is deze vervolgens gaan doceren.

Een van zijn leerlingen heeft deze stijl aan Sokaku Takeda geleerd. Dit was een uitzonderlijk talentvolle samurai die veel vechtkunsten beheerste. Hij kreeg de opdracht om het Daito-ryu Aiki-jiu-jitsu te moderniseren. Dus trok hij door Japan om de vechtkunst te demonstreren en om mensen les te geven. Een van zijn leerlingen was Morihei Ueshiba, de grondlegger van het hedendaagse aikido.

Ueshiba is op zijn beurt les ook gaan geven in het Daito-ryu aiki-jiu-jitsu en zijn stijl werd uiteindelijk omgedoopt tot aikibudo. In deze tijd stuurde Jigoro Kano, de grondlegger van het judo, enkele van zijn beste leerlingen naar Ueshiba. Een van die leerlingen was Minoru Mochizuki en die is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het aikibudo in Europa.

Europa
Minoru Mochizuki was een zeer getalenteerde budoka die veel verschillende budovormen beoefende. Toen hij zelf ging lesgeven heeft hij al deze vormen samengevoegd en is hij zijn school, de Yoseikan Shinto-ryu, begonnen. Tussen 1951 en 1953 verbleef hij in Frankrijk en daar heeft hij zijn aikido jiu-jitsu Yoseikan stijl gedoceerd.

Een van zijn leerlingen was de Fransman Jim Alcheik. Hij werd vanaf 1957 de vertegenwoordiger van de Yoseikan-stijl in Europa. Een van zijn beste leerlingen was Alain Floquet. Toen in 1962 Jim Alcheik overleed, nam Alain Floquet de positie van Jim Alcheik over. Zo werd Alain Floquet de nieuwe vertegenwoordiger van het Yoseikan in Europa.

In het midden van de jaren zestig trainde de Nederlandse judokernploeg regelmatig in Frankrijk. Een van de judoka’s in deze ploeg was Teun Tromp. In de pauzes van de trainingen werden er door Alain Floquet demonstraties gegeven van het aikido jiu-jitsu Yoseikan. Teun Tromp was hier zo van onder de indruk dat hij Alain Floquet uitnodigde om in 1967 een stage te geven in Nederland. Dat was het begin van het Yoseikan aikido jiu-jitsu in Nederland.

Nederland
Sinds 1967 geeft Alain Floquet regelmatig stages in Nederland en een aantal Nederlanders hebben zich inmiddels de Yoseikan aikido jiu-jitsu stijl eigen gemaakt. Nederlanders die er van het begin af bij waren, zijn onder anderen Teun Tromp en Robert Breedveld, de leraar van Dave Daalmans.

Sinds 1980 is Floquet zijn stijl aikibudo gaan noemen, en dat is de stijl die Dave doceert binnen Budoschool Zanshin. Robert Breedveld is inmiddels de belangrijkste vertegenwoordiger van het aikibudo in Nederland.